Reklama
 
Blog | Petr Flíček

Šárka Bosáková (rozhovor s módní návrhářkou)

sharka_model

Model Šárky Bosákové (foto: Louis Lim)

Šárka Bosáková je módní návrhářka žijící v Austrálii. Ve své tvorbě spojuje australské zkušenosti a tradici evropské kultury. Její kvality potvrzuje prezentace na dvou ročnících Mercedes-Benz Fashion Weeku v Praze a v Brisbane. V roce 2011 byla rovněž finalistkou Melbernské soutěže DEBUT. 8. března 2016 Šárka představí v Praze svou novou kolekci LUMINOUS HEART.

V roce 2013 jsi měla přehlídku na Mercedens-Benz Prague Fashion Week. Jaký máš z tohoto eventu pocit? Teď, s odstupem času…
Byla to skvělá příležitost představit mou tvorbu doma, pro mne něco jako „perfect landing“. Mám z toho stále dobrý pocit a teď se „vracím na molo“ s Czech Fashion Council a jejich projektem 3D tisku na téma Body Construction. Těším se!

Kde jsi studovala?
Na Technické univerzitě v Liberci oděvní a textilní návrhářství, na Divadelní fakultě JAMU scénografii a v Brisbane Creative Industries na QUT. Je důležité, koho člověk potká a já měla štěstí. Hranice mezi oděvem a teatralitou zmizely. Baví mne kombinovat materiály a postupy, třeba i „kovářinu“, klasickou babiččinu výšivku, nebo recept na štrůdl… Všechno to jde ruku v ruce, prolíná se a vrství.

Kdo je tvůj umělecký vzor?
Zajela jsem si teď do Vídně na výstavu Klimta, Schieleho a Kokoschky. Schiele mne pohltil už za studií; jeho syrový přístup a zároveň cit pro formu a kompozici. Klimt mne smířil se zlatou barvou. Oslovuje mne i zenový ponor a konceptuální gesto čínského umělce Aj Wej-weje, který v Čechách právě teď vystavuje.

Žiješ uprostřed krásné australské přírody a jednou za čas přijíždíš do Prahy. Je to docela kontrast. Jak se s tím vyrovnáváš? 
Dobře. Kontrast je základ a jsem vděčná, že ho prožívám.

Pro koho jsou Tvé věci určeny?
Pro svébytnou osobnost, která má ráda pohodlí, volnost pohybu, ocení kvalitní materiál, je si vědoma své ženskosti a jako žena se chce prezentovat.

Kde je možné vidět a koupit tvé věci?
Momentálně v centru  Prahy v La Gallery Novesta, Czech Labels & Friends a míříme do bratislavského fashion storu MONA. 8. března budeme také prezentovat novou kolekci  LUMINOUS HEART v Showroomu v Klimenské ulici, kde najdete i jiné designery např. Kláru Šípkovou, Soolistu, Eiri a nyní Lenku Kohoutovou se značkou Cockerel. Já tu hostuji od 8. března do 8. června 2016. Přijďte na vernisáž, bude v australském duchu!
Info o vernisáži 8. března: https://www.facebook.com/events/1738639729697819/

Co plány do budoucna?
Ten nejbližší je práce na konceptu “Kořeny – Roots”, který je těsně spojen s novou kolekcí LUMINOUS HEART. Bude to taková malá výprava do hlubin těla, mapování vnitřní struktury vyzvednuté na povrch formou 3D tištěných objektů a samozřejmě i speciálně navržených oděvů.

Odkazy:
Sharka Bosakova Mercedes-Benz Prague Fashion Week Sharka Bosakova 2013:
https://vimeo.com/83811409

http://www.sharkabosakova.com/

Reklama