Reklama
 
Blog | Petr Flíček

České ženské ragby na vzestupu

(sportovní tip na sobotu)

České ženské patnáctkové ragby nemá na růžích ustláno. Minulý rok začaly české ragbistky bez finanční podpory, ale to je nezlomilo. Díky startupové kampani vybraly prostředky, díky kterým se mohly zúčastnit zápasu se Švýcarskem, který rozhodly české bojovnice krásnou pětkou v posledních minutách zápasu. Získaly tím taky putovní pohár Konektor Cup (navržený Olgoj Chorchoj), který měly od roku 2013 ve svém držení právě švýcarské reprezentantky.

České ragbistky ale nemohou spát na vavřínech. Další velké utkání je čeká v sobotu 16. 3. V 11 hodin na stadionu Markéta (U Vojtěšky 11) se utkají naše hráčky s ragbistkami z Finska. Pokud Češky vyhrají, mají šanci se dostat do nejvyšší evropské soutěže – Europe Championship (zatím hrají druhou nejvyšší soutěž – Rugby Europe Trophy XV.). Nenechte si ujít tuto výjimečnou příležitost. České reprezentantky se na ni připravovaly celou zimu. Nebude to snadné.

Ženské utkání v patnáctkovém rugby trvá stejně dlouho jako to mužské a sice dvakrát 40 minut. Vyhrává ten, kdo nasbírá více bodů. Za položenou pětku je 5 bodů a za úspěšnou konverzi (kop šišky mezi třemi tyčemi „háčka“ – typické ragbistické branky ve tvaru písmene „H“) jsou body 2. Ragby je u nás nezaslouženě na okraji zájmu médií. Možná proto, že u nás nemá až tak velkou tradici. O to je krásnější ale to vědomí, že hráči nebojují o vítězství jen kvůli prémiím, ale hlavně pro radost ze hry. A i když hráčky nevyhrají, mohou odcházet s pocitem, že do hry daly vše a svou kůži nedaly lacino. Určitě je v tom úsilí potěší divácká podpora, zvláště když po dlouhé době hrají doma.

V sobotu se pak hraje ještě zápas mužské reprezentace ale na jiném hřišti, kousek od Markéty, na hřišti RC Tatry Smíchov hraje česká reprezentace s týmem Nizozemska, který je na špici tabulky Euro trophy (druhá nejvyšší evropská soutěž). Českým ragbistům jde o udržení v jejich skupině. Takže se dá taky očekávat velký boj.

 

Odkazy:

Více info o obou zápasech 16. 3.:

http://www.ragby.info/2019/02/20/pozvanka-na-breznove-zapasy-ceske-reprezentace/

Akce na FB:

https://m.facebook.com/events/473774073158334?ref=m_notif&notif_t=admin_plan_mall_activity

Rozhovor s trenérem po utkání se Švýcarskem:

http://www.ragby.info/2018/11/22/petr-porizek-dlouhe-faze-hry-vyhovovaly-spise-nasemu-tymu/

Fotoalbum ze zápasu ve Švýcarsku:

https://lemultimedia.info/2018/11/19/les-100-images-de-la-defaite-des-suissesses-en-europe-trophy-face-a-la-republique-tcheque/?fbclid=IwAR2Da0b12luLxKeEDXFxmMUiKXxJfNzar4Rs-Cyb5AhAaEVMWalu7977zSE

Reklama