Reklama
 
Blog | Petr Flíček

Pohár HSBC ženských ragby sedmiček v Japonsku získala Kanada. Češky čeká evropský turnaj v Bonnu.

Novinky ze světového a evropského ženského ragby - duben 2019

Čtvrtý letošní světový pohár HSBC v ragby sedmičkách (rugby women’s sevens) se konal 20.-21. 4. ve městě Kitakjúšú v Japonsku. A měl velmi překvapivý průběh. Výjimečně mu nedominovaly hráčky Nového Zélandu, které byly výrazně poraženy už v základní skupině týmem Francouzek. První tři příčky obsadily hráčky Kanady, Anglie a USA. Kanada se díky tomuto vítězství posunula na druhé místo v průběžném pořadí světových ženských sedmiček.

České ragby sedmičkářky čeká první letošní turnaj v Bonnu o tomto (posledním dubnovém) víkendu. Ale co je to vlastně „sedmičkové“ ragby? Sedmičkové ragby se od „patnáctkového“ liší hlavně počtem hráček a délkou hrací doby. Hraje se dvakrát sedm minut (a finálové zápasy 2×10). Proti sobě hraje dvakrát sedm hráček. V ČR se hrají dvě ženské klubové soutěže. „Elitní série“ (něco jako extraliga) a „1. série“ (druhá nejvyšší soutěž). Další kolo Elitní sedmičkové soutěže se hraje v sobotu 4. 5. na hřišti RC Přelouč (Sportovní 1451, Přelouč). Začátek bude cca ve 13 hodin.

Protože sedmičkový zápas trvá cca dvacet minut, dá se celý turnaj odehrát za jeden až dva dny. Zajímavostí české ženské sedmičkové elitní (nejvyšší) soutěže je, že se jí letos účastní i dva zahraniční týmy. Jeden z Maďarska a druhý z Rakouska. Turnajů, které se do konce června odehrají, je šest. Vyhrává tým s nejvyšším celkovým počtem bodů. Minulou sezónu to byl sedmičkový tým ragbistek RK Petrovice. Letos je v čele tabulky tým z Vídně, těsně následován Petrovicemi a Tatrou.

Odkazy:
Ze světových pohárů sedmiček je zajištěn živý přenos, který je možno zhlédnout i ze záznamu na youtube:

Taky jsou k dizpozici sestřihy výjimečných akcí (úniky a položení pětky):

Stránky světových sedmiček:
https://www.world.rugby/sevens-series/

Více informací o ženském ragby (domácí ženské elitní sérii i o české reprezentaci) najdete na www.ragby.info

A nebo na tomto FB profilu:
https://www.facebook.com/CzechWomensRugby/

Info o sedmičkovém turnaji v Bonnu:
http://www.rugby-bonn.de/bonn7s-event/bonn-sevens-2019

a tady FB profil turnaje v Bonnu:
https://www.facebook.com/bonn.sevens.7

Fotografie v článku byly pořízeny před rokem na turnaji v Přelouči.

Reklama