Reklama
 
Blog | Petr Flíček

Smutný svátek

Letošní velikonoční svátky jsou velmi zvláštní. Nejen že jsme pořád v nouzovém stavu a nemůžeme se normálně setkávat, oproti minulému roku má u nás covid na svědomí už desetitisíce obětí. V polovině března 2021 byl v České republice sedmidenní průměr úmrtí 210 (s covidem). A v dnešních dnech (začátek dubna) se pořád počítá denní počet mrtvých v desítkách. Minulý rok na jaře česká média komentovala každého zemřelého jednotlivce. Letos už ale bereme desítky mrtvých jako něco samozřejmého. Zvykli jsme si. Naše země je přitom podle mého názoru v nejtragičtějším období od konce druhé světové války. Jen si to zatím neuvědomujeme. Já si to uvědomil minulý týden, když na covid zemřela kolegyně mé sestry po třech týdnech na oddělení ARO (učitelka, cca 55 let) a taky jsem se dozvěděl, že na covid zemřel můj bývalý kolega Zdeněk (překladatel, sinolog a sociolog, cca 60 let). Jeho dcera to sdílela na jeho FB profilu. I jeho jméno přibylo k jednomu z bezejmenných křížů na Staroměstském náměstí.

 

 

Před rokem ukradl Lukáš K. v Brně pět kusů pečiva, jedno za 12,50 Kč. Za to byl pravomocně odsouzen na 1,5 roku vězení. Lukáš byl v podmínce, trest byl ale ještě přísnější kvůli tomu, že ke krádeži došlo v době nouzového stavu. Tak se ptám, neměly by tedy být mnohem přísněji posuzovány rozhodnutí vlády Andreje Babiše, které zřejmě způsobily, že životy mnoha lidí této země skončily řádově o desítky let dříve? Ano, řada zemřelých tzv. s covidem měla taky jiné potíže, ale kdyby se podařilo předejít jejich nákaze, mohli ještě žít i s jejich zdravotními problémy. Nemluvím tady o desítkách, ale o stovkách a tisících nevinných mrtvých lidí.

Doufám, že po současném lockdownu už žádný další nepřijde a že už se situace bude jen zlepšovat. A že vláda poslechne doporučení skupiny odborníků MeSES a každý příchozí z oblastí, kde jsou agresivnější verze viru, budou v karanténních hotelech po dobu dvou týdnů. Za těchto podmínek by mohly být povoleny venkovní akce. To si jen domýšlím, vládě už v tomto nevěřím. Obávám se, že vakcinaci záměrně zbržďuje, tak jako na jaře minulého roku, kdy se kvůli nešťastným vládním rozhodnutím zpomalila distribuce roušek a taky testování. Nevíme co všechno za tím vězí. Premiér a jeho věrní jsou momentálně chráněni. Premiérovými penězi a taky vysokými politickými funkcemi. To mohou změnit jedině podzimní volby. Pokud vyhraje opozice, bude i hradní rezident Zeman tahat za „kratší konec provazu“. Tak uvidíme. Držme si palce. Snad už konečně bude líp. S piráty, se starosty nebo s kýmkoli, kdo nemá někde ve skříni schovaného rudého kostlivce…

Foto: autor

 

 

Reklama