Reklama
 
Blog | Petr Flíček

Svět hledá supermana

Včera jsem v TV sledoval americko-britský film Dnes neumírej. A neumřel jsem...

Neumřel jsem a tak se dnes koukám na další, tentokrát americko-britsko-německo-českou bondovku Casino Royale. Daniel Craig bojuje s bandou profesionálních padouchů. Lidi baví koukat na někoho šikovného, vtipného, nadaného, hezkého a k tomu ještě bohatého. Možná namítnete, že Bond je jen pohádková postava a patří do "pop" kultury. Ale také kultovní Richard Bach, silně připomínající legendárního letce Exupéryho, opisuje ve své knize "Iluze" postavu akrobatického pilota Donalda Shimody, který uměl dělat téměř cokoli jej napadlo. Pochopil něco, co jej posunulo na vyšší "level". Možná na ten nejvyšší, neboť jej autor knihy popsal jako Mesiáše.

Mesiáš Shimoda chodí po vodě, nebo se "brodí" pevnou zemí. Iluze Richarda Bacha je napsána jako pohádka, ale špetka pravdy v ní určitě je. Pravdivě rezonuje s neustálým hledáním vyššího poznání, které hledali lidé snad ve všech starověkých kulturách. I v dnešní době se hledá a hledá. Křesťanství se dnes moc nenosí. Frčí reiki a různá jiná východní meditační náboženství. O co v nich jde? Pokud o nalezení alternativní životní formy k současně převládající tržní formě, nejsem proti. Ale pokud někdo hledá nějaké "supervlastnosti", tak to bych si dovolil pochybovat.. O motivech i o cílech.

Jsem toho názoru, že je jen jeden skutečný Mesiáš. Člověk, podle jehož narození se počítá náš kalendář. On o mě ví. Slyší mě a já Jeho. Jsme přátelé. On je můj superman. Na kterého supermana sázíte vy? 

Reklama